БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

Александър Петров с Наградата за открояващи се постижения на БНР ТОП 20

Създателят на някои от най-хубавите текстове в българската поп и рок музика Александър Петров получи Наградата за открояващи се постижения и ярко присъствие в музикалния живот през миналата година на БНР ТОП 20.

Той е в основата на възраждането на група “ТАНГРА – 3”. Негови са и текстовете на много от песните в Националната класация за българска поп и рок музика на обществената медия.

“Тази награда ми е много ценна, защото точно от БНР започна моят път. И е като връщане във времето, защото той започна точно във Второ студио, където сме сега. Записахме песните с група “Тангра” – “Богатство”, “Любовта, без която не можем”, “Нашият град”. Един автор, ако няма издател и разпространител, той не е истински автор. За мое щастие тук са и моите колеги от група “Тангра”, които са моите разпространители. Тук сме в БНР, който е продуцент, издател и разпространител на българска музика. Искам да пожелая на младите ни колеги песните, които създават, да имат щастието да ги чуват и след 40 и повече години. Това наистина си струва”, каза Александър Петров.

Наградата му беше връчено от Димитър Димитров, член на Управителния съвет на БНР, с думите:

“БНР винаги е било флагман на българската музика – най-големият музикален продуцент, дом на шест състава, всеки от които най-добър в своята област. Успяваме да дадем тласък и на млади таланти, които чухме и тази вечер. За мен е чест, че връчвам тази награда на един рок поет, защото рок музиката символизира свободата. А и БНР символизира свободата – свобода на мислене, свобода на изразяване, свобода за журналисти, свобода за музиканти”. 

Мария Мутафчиева с “Говори ми” събра най-много гласове от слушателите на Българското национално радио.

За “Най-много седмици под №1 в класацията” беше отличена група G.R.A.S. с “Летя”.

Наградата в категория “Най-добър дует или колаборация” отиде при групите Б.Т.Р. и “Ахат” за песента им “Вяра”.

Боил Каранейчев – BOIL взе приза в категорията “Изгряваща звезда“.

Най-високата оценка от музикалната редколегия на БНР получи Любо Киров за песента му “Усеща се сила”.

“Благодаря на БНР за стимула и мотивацията толкова много българска музика да се случва през последните години. За нас, артистите, е много важно да бъдем забелязани и понякога поощрявани, че се занимаваме с нещо, което обичаме”, отбеляза той при получаването на наградата.

Годишните награди на Националната класация за български песни БНР ТОП 20 са още един начин Българското национално радио като обществена медия, водеща културна институция и музикален продуцент да изрази своята подкрепа към артистите с ярко и открояващо се присъствие на българската музикална сцена.

Автор на текста: Екип на БНР
Снимка: Ани Петрова

БНР Топ 20

Артисти