БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

Три години “БНР Топ 20”!
Три години подкрепа за българската музика!

Уважаеми почитатели на българската музика, слушатели на БНР, композитори, поети, автори на текстове, аранжьори, изпълнители, продуценти, мениджъри и звукорежисьори,

В началото на четвъртата година от създаването на „БНР Топ 20“ се обръщаме към вас с благодарност и уважение за съпричастността към професионалната ни мисия хубавата българска музика да достига до своите адресати.

Искаме да споделим с вас постигнатото за изтеклите три години, които бяха изключително ползотворни както за създателите на музика, така и за нас – музикалните редактори и журналисти от БНР.

Уеб платформата top20.bnr.bg стартира заедно с класацията на 1-ви януари 2018. Освен определянето на слушателския вот, чрез изключително лесната и интуитивна механика за гласуване, уебсайтът даде допълнителна възможност на артистите и тяхната музика да достигнат до меломаните в ерата на дигиталните технологии.

С близо милион посещения от цял свят, стотици авторски материали, интервюта и видеоклипове, top20.bnr.bg се превърна в единствения и най-голям портал у нас за българска поп и рок музика. Уебсайтът на класацията е предпочитано място за няколко поколения почитатели на съвременната музика, живеещи на няколко континента. След България, най-голям брой посещения сайтът отчита от държави като САЩ, Великобритания, Германия и Франция , следвани от Чехия, Нидерландия, Испания и Австрия. Най-активни на страницата са посетителите във възрастовите групи 25-34 години, 35-44 години и 55-64 години.

ПОСЕЩЕНИЯ НА TOP20.BNR.BG ПО ДЪРЖАВИ, ПОЛ, ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ *
България75%
САЩ15%
Обединено Кралство5%
Германия/Франция3%
Други2%
25-34 години30%
35-44 години24%
45-54 години15%
Жени62%
Мъже38%
* Обобщени данни за периода Януари 2018 – Декември 2020

Благодарение на постъпилите на сайта top20.bnr.bg над 1000 заявки за участие в „БНР Топ 20“, песните на стотици творци станаха достояние на слушателската аудитория на БНР и вече са част от фонда на медията.

Надяваме се съвместното ни ползотворно сътрудничество да продължи, за да радваме слушателите с нова, качествена българска музика.

Класацията БНР Топ 20 е плод на усилията на екип от професионалисти в БНР – представители на Програмите Хоризонт и Христо Ботев, Радио София, Регионални радиостанции в Благоевград, Видин, Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Бургас, Варна, Шумен, Дирекция „Архивен фонд“ и Дирекция „Музикална къща“. Класацията се излъчва 24 пъти седмично и няма аналог в националния ефир.

Ако сте съпричастни към мисията хубавата българска музика да достига до повече слушатели, можете да ни подкрепите като споделите своето мнение, препоръки и съвети чрез формата за мнения, препоръки и съвети по-долу.

Желаем ви здрава, спорна, успешна и благодатна 2021 година.

Текст от анонс към слушателите в брой 1-ви за 2021 година на класацията “БНР Топ 20” с водещи Мая Райкова и Виктор Димитров

22 коментара

 • Здравейте БНР Топ20! Благодаря Ви, че ви има! Горд съм, че в България имаме адекватна класация за поп и рок музика! Честно казано не мога да повярвам, че са минали три години! Сякаш беше вчера 🙂 Вярвам, че ще продължите да работите за най-добрата класация в страната и ще продължите да се развивате. Тайно се надявам БНР Топ20 да стартира и youtube канал с изпълнения на живо на водещите песни на седмична или месечна база, а също така и на новите предложения, съпроводени с кратки интервюта 🙂
  Пожелавам Ви успех! И още веднъж Благодаря!

 • Честита годишнина на БНР ТОП20!

  Радващо е, че медия като БНР застава зад независимите артисти и предоставя на своите слушатели широк набор от песни, от които да избират и същевременно да обогатяват музикалната си култура. Надяваме се класацията да продължи да подкрепя и популяризира българската музика още дълго време!

  Много професионални и лични успехи на целия екип, благодарим ви!

  H&Y

 • Не можах да повярвам, когато парчето ни се изкачи до второто място. Любима класация! Продължавайте все така!

 • Вие помагате на българските музиканти и музика, благодаря Ви, че Ви има!

 • Вероятно това е единствената класация у нас, която е безкомпромисна и точна, защото се определя от Нейно Величество публиката.
  Изключително съм впечатлен от екипа, който стои зад “БНР ТОП 20”, както и от т. нар. “обратна връзка”, която е много важна за да се разберат успехите и грешките.
  Надявам се да направите жива годишната класация, т.е. концерти на живо с най-добрите от класацията – БНР има и зала, и екип, и възможности, за да се случва това поне 2-3 пъти в рамките на една календарна година.
  … и все още не мога да си отговоря на един въпрос – защо песни, които се изпълняват на английски език са в българска класация?
  Успех!

 • Изключителни сте!!! Благодаря. Най-добър пристан за българската музика. Продължавайте все така.

 • Благодаря ви, че ви има! Класацията е необходима на всички български изпълнители, които мотивирате да създават музика в България! Успех!

 • Здравейте приятели и честит празник!
  От името на група SEVI пожелаваме на целия екип много успехи и още повече международен отзвук на класацията.
  Продължавайте да подкрепяте хубавата музика!

 • Здравейте скъпи приятели и колеги, ценители на хубавата българска песен! Честита нова година и най-искрени пожелания за здраве, дълголетие, сбъднати мечти, много късмет и големи творчески успехи! Невероятна иницаитива на БНР и на изключително професионалния екип! И творци и слушатели сме много щастливи, че имаме класация, която ни липсваше дълги години. Утвърдени творци и млади автори са задно в тази класация, което показва, че БНР премахва огромната пропаст между поколенията и показва желаната от всички нас приемственост. Нямаме “Златен Орфей”, нямаме “Мелодия на годината” и това е инициативата, която трябва да пазим дълги години! Ние творци и изпълнители ще бъдем винаги до вас и ще ви подкрепяме в нелеката задача за селекционарине и разпространение на прекрасната българска песен! Честит празник и на добър час!

 • Не се променяйте, само така можете да запазите своята уникалност и различност от статуквото на другите, само вие давате шанс на независещите от големите компании автори и изпълнители, Благодарим ви!
  Още дълги години да съумеете да запазите този екип професионалисти реализиращ формата и подбиращ тази страхотна музика.

 • Честито! Радвам се, че ви има! Преди слушах само Бг радио, но вече не става… Последните години следобедите съм на Хоризонт и чакам да чуя качествена българска музика. Слушам класацията и ми се иска, ако може да пускате целите песни, защото иначе трябва да ги издирвам, но сигурно няма време… Продължавайте да ни радвате с новата българска музика!

 • Прекрасна инициатива, която представя нови, млади и талантливи автори и артисти и ги подкрепя реално в развитието им, популяризирайки ги в и извън пределите на страната ни.

 • Супер много ми харесва тази стартирана идея преди 4 години. Присъствах на последните награди даже, много приятно събитие.

 • Страхотни сте, личи си че класацията се прави от екип професионалисти разбиращи от стойностна и качествена музика.

 • Страхотни сте!! Благодарим ви!

 • Много харесвам класацията. Изключително добро подбиране на песни, много е важно и че слушателите участват при формирането на вота, така не се насажда музиката на конкретни лица и продуценти с болни амбиции. Тази класация ми дава възможност да се наслаждавам на музиката на любими мои автори и изпълнители които не ги пускат по другите радиа.
  Гласувам постоянно, въпреки че на моменти ми е трудно, когато харесвам много от песните . Не се променяйте, продължавайте в същия дух

 • Честита трета годишнина на БНР ТОП 20, един прекрасен проект, при това единствен в България в който може да се чуе нова българска музика, без лансиране на определени продуцентски компании, пробутващи едни и същи изпълнителни и предлагащи ни една и съща музика. БНР ТОП 20 е единственото място в което творците на нова българска музика могат да предложат творчеството си и то да бъде оценено. Поздравления за селекционния екип успяващ да избере качествени песни, въпреки предполагам трудния избор пред който са изправени, при това селекцията, видно от класацията, се харесва от нас слушателите, тази класация ни дава възможност да слушаме красива българска музика, при това различна от останалите радиоефири, които предлагат едно и също. Да БНР ТОП 20, е едно страхотно, различно и красиво място за независима българска музика!

 • Честита трета годишнина на БНР ТОП 20! Честит празник на селекционния екип – категорично най-подготвените в музикално отношение професионалисти в България! Изключително важно е, че именно тези хора подбират песните и всяка седмица техният вот формира наполовина позицията на съответна песен в класацията! Надявам се да успеят да „опазят“ националния ефир от пошлост, „еднодневки“ и „болни амбиции“! Надявам се непрестанно да бъдат „затрупани” от красиви български песни и да им е много трудно да избират измежду тях Здрава, вдъхновена и благословена 2021! Успех, БНР ТОП 20!

 • Честит празник!! Честита нова година! Щастлива съм че две мои песни влязоха в тази за мен най-престижна и обективна класация за Българска Авторска музика! Само тук се дава равен шанс както на утвърдени родни имена, така и на независими артисти!! Още многоооо години да ни радвате в ефира ❤️

 • БНР Топ 20 в момента е единствената класация, в която попадат песни, избирани от екип професионалисти, без да се взима предвид изпълнителят или авторът дали принадлежат към някоя от големите компании, дали са утвърдени или съвсем млади. Това я прави пъстра и показва истинското лица на новата българска музика. Мотивира авторите да създават нови и по-качествени произведения и стимулира конкуренцията между тях. Изключително ценен е и фактът, че дори някоя песен да не попадне в класацията, гарантирано е нейното разпространение до регионалните радиостанции! Позволявам се и една препоръка. Тъй като много от младите изпълнители и автори предпочитат да създават песните си предимно на английски език, нека екипът помисли и предложи в регламента да има процент чуждоезични, но български песни, който да не бъде надвишаван. Успех и дълголетие!!!

 • Харесвам класацията. Следя новите песни с интерес и се наслаждавам на стойностно, българско музикално изкуство! Радвам се, когато в класацията се съревновават успешно песни на мои любими изпълнители! Успех!

БНР Топ 20

БНР ТОП 20: Първите 3 години

Издания на БНР Топ 20
159
Заявки за участие
1 046
Посещения на top20.bnr.bg
986 036
Най-посещаван профил
Най-търсени артисти
Най-гледано видео
[widget id="wprs_sidebar_featured-284"]
Рекорден брой гласове
[widget id="wprs_sidebar_featured-36"]
Авторски публикации
332