БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

Група ALI идват от бъдещето, за да намерят по-добро място и свобода в БНР Топ 20

Те идват от бъдещето, за да намерят по-добро място и свобода – така може да се прочете посланието на група ALI, ако прелетим над заглавията на трите им издадени до момента песни: след силния старт с “I Come From The Future” те не ни разочароваха и с втората “Better Place”, а най-новата “Freedom” – ново предложение тази седмица в БНР ТОП 20 – затвърди тяхното ярко прогресив инди рок звучене. Но когато чуем музиката им разбираме, че корените ѝ всъщност са назад във времето – тя следва добрите рок традиции, но със звук наистина от бъдещето.

По-доброто място за Али Абдала (фронтмен и автор на песните) се оказва групата: „Достатъчно спокойни и свободни се чувстваме. “Freedom” олицетворява това, което в момента е групата – абсолютна свобода на творчество, на изразяване, на тотален контрол над аранжименти, музика, мелодии, текстове и въобще всичко, което си решим, при това без да гледаме по комерсиален начин на нещата – просто правим това, което на нас ни харесва. А то се прие добре от хората, вече трета песен правим по този начин и продължава да се приема добре.“

Чуйте какво още каза Али специално за БНР ТОП 20:

За впечатляващото звучене на “Freedom” са отговорни Калоян Димитров – басиста на група ALI, който продуцира и миксира песента, и Robin Schmidt. „Robin Schmidt е по-скоро подправката, с която наръсваме отгоре перфектния микс на нашия басист – Калоян е много скромен и винаги стои в сянка, но заслугата за звука, докарването на това настроение и тази енергия е може би почти изцяло негова“, разказва Али. След като песента е завършена, Калоян започва да търси мастеринг инженер, който да завърши целия проект. Така стига до Robin Schmidt, работил с имена като Placebo, Liam Gallagher, The Black Keys, Biffy Clyro и много други – все артисти, близки като стил до група ALI. Двамата бързо намират общ език и още първият мастеринг, който момчетата от ALI получават, дава финалното звучене на “Freedom”.

Освен Али Абдала (вокали и китара) и Калоян Димитров (бас китара), в ALI са още Емил Доков – беквокали, Петар Шварц – китара, Антони Иванов – китара, Орлин Станчев – барабани и Борис Ганчев – клавишни.

За група ALI всичко започнало „като любителска офис банда“, както те самите казват – с една песен, която искали да направят за удоволствие. Но нещата потръгнали толкова добре, че решили да продължат и вече имат повече от десет идеи за песни. До края на пролетта се очаква появата на още два сингъла, по които работят в момента, а до края на годината се надяват да издадат ЕР и дори мечтаят за албум.

Цялото подреждане в класацията за тази седмица вижте тук и дайте своето за любимите си песни и изпълнители.