БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

Yavi репетира усилено за “Евросоник”

Yavi репетира активно за 45-минутния сет в “Нюз кафе” в Грьонинген на 20 януари, петък. Yavi и неговата група бяха излъчени от БНР да представят страната ни на фестивала “Евросоник” в Нидерландия.

Това беше наградата, която той получи след участието си в Конкурса за нова българска поп и рок музика “Пролет 2022” (конкурсът на БНР е създаден през 1970 година).

Заедно с Yavi на сцената в Нидерландия ще излязат Щерион Пилидов (китара), Емилио Мархолев (бас китара), Самуел Ефтимов (пиано), Николай Тошев (барабани) и Светлин Къслев (саксофон).

Явор Велчев – Yavi e певец, китарист и композитор от Бургас. Още на 5 години започва да пее в Детския хор на Бургас. А на 6 години дава първото си интервю за БНР. На 16 години създава акапела квартета Jazzabell, вдъхновен от ар-енд-би и соул вълната. През 2003 година Yavi е сред съоснователите на поп-фънк групата “Каффе”. След това в продължение на 10 години работи като юрисконсулт в корабния сектор на Белгия. През 2013 година създава “The Sonic Punch” и групата популяризира Белгия в цяла Европа. Yavi колаборира с продуцент, работил с Елтън Джон, Шаде, Тупак Шакур. През 2016 година Yavi се връща в България. Става популярен след участието си в “Гласът на България”. Днес работи по предстоящия си соло албум.

Yavi спечели приза в радиоконкурса “Пролет” на БНР с песента “Летя”. Сред носителите на тази награда през годините са групите Б.Т.Р., D2, “Уикеда”, “Акага”.

След събитието Yavi сподели пред БНР – Бургас:

“Това е нещо, което дори не очаквах да се случи, защото, като че ли съм свикнал малко да се усещам като по-периферен артист и да не съм винаги в центъра на вниманието и в светлината на прожекторите, сигурно заради типа изкуство, което правя, малко по-артистично от мейнстрийма. Но когато обявиха името ми на сцената, че съм селектиран да представям България в Нидерландия на музикалния фестивал “Евросоник”, една топла вълна адреналин ме обля и съм много щастлив. Както и момчетата от бенда, които са прекрасни и по стечение на обстоятелствата голяма част от музикантите са родом от Бургас. Така, че можем да кажем дори, че Бургас ще представя страната на европейско ниво”.

Започнал своята история през 1986 г. като обикновен местен фестивал за жителите на Грьонинген, днес фестивалът “Евросоник” е един от най-значимите европейски форуми за поп, рок и world музика, основа за европейската музикална поп индустрия и по-широко разпространение на европейската забавна музиката. От създаването си до днес фестивалът е добил голяма популярност. Той се посещава редовно от професионални рекламни агенти, организатори на фестивали и импресарски компании. Отразява се във водещи европейски издания. Повече от 230 изпълнители – европейски групи и солисти, участват годишно. Според регламента всяка група представя своя 45-минутна програма. Концертите се провеждат на няколко сцени в центъра на Грьонинген.

автор на текста е Лозина Григорова

БНР Топ 20

Артисти