Национална седмична класация за Българска поп и рок музика
Промени снимката на корицата
Изберете
Промени снимката на корицата

Потребителят все още не е добавил информация за себе си.

Здравко Петров е роден е на 28.09.1970 г. в Плевен, зодия Везни. Завършва музикално училище в родния си град и музикално - теоретичния факултет в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в град Пловдив със специалностите музикална педагогика и методика и преподаване на солфеж. От 1996 г. е щатен музикален редактор в БНР, а понастоящем старши музикален редактор. Член е на СБК (Съюз на българските композитори) в секцията на музиколозите, както и на СБЖ (Съюз на българските журналисти) в секцията на музикалните журналисти. В продължение на дълги години той насочва музикалните си интереси и в областта на популярната музика, като аналитично, обосновано и задълбочено изследва процесите на нейното развитие, в това число на българската и италианската музика. От 2008 г. ежегодно е канен от RAI за кореспондент на БНР от фестивала Санремо в Италия. От същата година е и преподавател (асистент) по история на попмузиката, музикално оформление и редактиране на музика за електронни медии в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“- София, бил е хоноруван преподавал по музика в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) „Константин Кирил Философ“.
Здравко Петров е автор на множество статии и аналитична музикална критика в различни електронни и печатни издания, направил е много анотации и селекции на песни за звуконосители, участва в радио и телевизионни предавания, в които представя творчеството на почти всички певци и композитори от областта на българската попмузика, журирал е на фестивалите *Златният Орфей*, *София*, Българската песен на Евровизия, *Лирата на Орфей*, Радиоконкурс *Пролет*.
В БНР Здравко Петров е бил музикален редактор и музикален оформител на редица политически, публицистични и художествено-драматургични предавания като: „Утро“, „Добър ден“, „Нашият ден“, „Арт ефир“, „Семейна събота“, „И рибар съм и ловец съм“, „Отвъд“ , „Изгрев“, „Познати и непознати“, „За здравето“, „Семейно радио“, „Мрежата“, „Нощен блок“, „А сега накъде“ и др. Той е автор и водещ на редица музикални предавания в БНР, сред които “Звезден прах”, *Музикален пасианс*, *Канцонисима*, *Български музиканти*, седмичната класация за български песни *7 в 11* съвместно с Диляна Трачева, а от 2011 г. е музикален редактор на предаването на композитора Найден Андреев *Маестро, музика*, като след неговата кончина и водещ на същото. През годините е осъществил много интервюта с видни творци от областта на българската популярна музика, голяма част от които се съхраняват в *Златният фонд* на БНР.
От 2012 г. Здравко Петров изцяло е отговорен за ротацията не песните в стрийминг канала „Бг Поп“ на радио Бин@р на БНР.

Потребителят все още няма добавени любими артисти.