БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

Личната история на Валди Тотев – една огромна глава от историята на българската музика

Валди Тотев ще разкаже своята лична история, която вероятно скоро ще бъде написана и публикувана. Тази лична история е една огромна глава от историята на българската музика.

Уроците по пиано в детството, седемструнната руска китара, електрическите китари от Цум, четирипистовия магнетофон “Филипс”, първите два албума на “Бийтълс”, и тези на “Ролинг стоунс” предопределят съдбата на музиканта Валди Тотев.

Първите групи, в които е поканен да свири са “Фактор” и “Синьо-белите” на Емил Димитров. Не закъснява предложението на Петър Гюзелев за участие като пианист в “Щурците”. Валди е войник, а те са вече много известни. През 1976 заема мястото на Боти Панов, пианист и цигулар, който напуска след поредната забрана за концертиране. Валди остава в групата като пианист, вокалист и автор на музика. С „Щурците“ има издадени 11 албума, стотици концерти и турнета. Автор е на хитовете “Футуролог”, “Огнен знак”, “Помниш ли”, “Среща с деня”, “Навечерие”, “Не умирай”.

През 90-те години свири в “Стари муцуни”, групата на Гошо Минчев, но след като него вече го няма. По това време започва солова кариера и издава 5 самостоятелни албума с песни по стихове на поетите Павел Матев, Александър Петров, Жива Кюлджиева, Димитър Керелезов. Част от тях са наградени в конкурсите „Златния Орфей“ и „Пролет“ на БНР – “Жена”, “Петък полунощ”, “Светлина”, “Някой ден”, “Топъл дъжд”, “Внезапно”.

Валди е на път да издаде поредния си шести солов албум. Една от новите му песни „Наказаните получувства“ е по стихове на големия български поет Павел Матев. Чуйте какво споделя Валди за нея в интервюто за „БНР Топ 20“:

Mожете да подкрепите Валди и песента му „Наказаните получувства“, като дадете своето за нея тук.