БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

Любомира, Деница и Радостина – трите струни на Булгарина

Зад нежното име на трио Булгарина стоят три още по-нежни момичета – Любомира Павлова, Деница Стойкова и Радостина Николова. Освен че и трите са учили в НМУ „Любомир Пипков“ в София, откъдето се познават, Любомира Павлова е завършила и СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност „Музикална педагогика“, Радостина Николова – Нов български университет – София със специалност „Народно пеене“, а Деница Стойкова в момента завършва СУ „Св. Климент Охридски“ също със специалност „Музикална педагогика“.

Друго което ги свързва, е участието им в състава на ансамбъл „Чинари“ с директор Асен Павлов – именно негова е идеята за отделянето им във вокално трио. Той е автор и на името им – Булгарина е музикален инструмент на две или три струни, предшественик на тамбурата. „Това е хармоничен инструмент, точно както ние изпълняваме хармонични обработки на автентични народни песни“ – обяснява Радостина, а Деница допълва: „Ние сме трите струни на тази булгарина.“

Тъй като в богатия си репертоар разполагат както с обработки на автентичен фолклор, така и с акапелна музика на три гласа, а отскоро навлизат и в тази съвременна стилистика, която възнамеряват да развиват, трите момичета съответно имат записани и други песни. Но „Химера“ е първият им по-модерен проект – народна песен в осъвременен аранжимент на първия глас в триото Любомира Павлова. „Много сме щастливи, че творим в различна насока, защото за всяка музика има публика – затова решихме да направим нещо по-разчупено, което да се слуша и от по-младите хора“ – обяснява Радостина.

„Все пак освен изпълнители сме и слушатели на музиката, която е постоянно около нас – виждаме какво е актуално не само за широката аудитория, но и за нас самите. Така ни привлече тази комбинация от български фолклор с други стилове, която също ни вълнува“ – разказва Любомира. „Първоначално искахме някой друг да е автор на аранжимента, но в крайна сметка решихме ние сами да си го направим, за да отразява нашето усещане.“ В песента „Химера“ звучи и гайда, изсвирена от техния колега и близък приятел Стойо Стоев, а Петър Алексиев и Атанас Борисов са автори на саунд дизайна.

Скоро ще можем да чуем „Химера“ изпълнена за първи път на живо от трио Булгарина – това ще се случи на 12 декември в Зала 1 на НДК, на големия спектакъл на ансамбъл „Чинари“, озаглавен „Магията на танца“.

Любомира, Деница и Радостина са категорични, че този им първи опит няма да е последен, дори вече са положили основите на следващ подобен проект. Ако тяхната „Химера“ ви е харесала, можете да ги насърчите, като я подкрепите в БНР Топ 20 тук.