БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

Tангра – легендарна група, легендарни музиканти, легендарна история и пилотен сингъл от предстоящ албум

Тангра е създадена от Константин Марков (бас) и Александър Петрунов – Сашо Гривната (вокал) през 1976 г. В първия състав са и Илия Караянев – Личо Стоунса (китара) и Антон Бубев (ударни). През 1977 г. за кратко китарист е Тенко Славов. Той е автор на „Ако имаш време“ 1978, с която групата печели Първа награда на „Младежкия конкурс за забавна песен“, а към групата са се присъединяват Константин Атанасов (акустична китара) и Васил Найденов (клавишни). След като Сашо Гривната емигрира вокалист става Вили Кавалджиев. С него е създадена песента на Константин Атанасов „Очакване“, която печели Младежкия конкурс същата година. В края на 70-те Тангра заминава за Канада, където пет месеца свири на Световното изложение.

През 1980 г. вокал на Тангра става Чочо Владовски. „Нашият град“ по музика на Борис Карадимчев, по-късно е включен във филма Оркестър без име. Следват хитовете „Богатство“, „Любовта без която не можем“, а през 1982 г. групата издава дебютния си албум, озаглавен „Нашият град“ Това е началото на творческото сътрудничество с още един легендарен творец – поета Александър Петров. 1983 г. е преломна за групата. Тангра се разделя с Чочо Владовски и Борислав Цонев и коренно променя стила си в ню уейв, което се случва с новите музиканти Йордан Ганчев (Дани Ганчев) (клавишни инструменти), Валери Миловански (китара) и Станислав Сланев – Стенли (вокал).

През 1985 г. Тангра печели Младежкия конкурс за забавна песен с песента „Оловния войник“ на Константин Марков. От 1986 е втория албум „Тангра II“ с хитовете „Жулиета“ (на Йордан Ганчев – Дани), „Делник“ (на Константин Марков) и „Бъди какъвто си“ (на Йордан Ганчев – Дани, Константин Марков и много други. През 1986 г. като соло вокалист е поканен Светослав Славев. След няколко години /1986 – 1990/ работа в Норвегия, Холандия, Финландия и Германия в клубове, през 1990 г. групата преустановява своята дейност.

Тангра е заедно отново през 2016 г. благодарение на Константин Марков, Стенли и Йордан Ганчев.
От 2019 вокалист е Борислав Мудолов – Боби Косатката. Той е машинен инженер по образование, фронтмен на Der Hunds и един от членовете на Intelligent Music Project и голям фен на групата, преди да получи покана лично от Косьо Марков.

В трудното време на пандемия Тангра довършва последните записи за новия албум “По пътя”, който ще се разпространява във всички платформи за стрийминг и в по-важните социални мрежи и включва десет нови песни.

“Когато си до мен” е пилотният сингъл от албума, а видеото е заснето “на живо” миналото лято по време на страхотния концерт на Тангра пред повече от 10 хиляди души в Несебър.

“На прага” и “Денят” са вече познати от класацията БНР Топ 20, където заемаха челните места за дълго време. “Късата клечка”, включена в албума е финалната песен от саундтрака записан от Константин Марков за едноименния филм на режисьора Димитър Петков. Някои от песните имат по няколко различни версии и видеа и постепенно ще бъдат качвани в обновения YouTube канал на групата. Целият албум ще бъде представен по време на планирания за тази година голям концерт “По пътя” в Зала 1 на НДК (разбира се, ако условията позволяват).

В момента Тангра води преговори за благотворителен онлайн концерт, в който наред със “златните” хитове ще бъдат представени и някои от песните от предстоящият албум “По пътя”. Събраните средства ще бъдат дарени за закупуване на кръвна плазма за болни от Ковид 19.

Повече за песента “Когато си до мен”, чуйте от Косьо Марков и Боби Косатката от група Тангра в интервюто, което двамата дадоха специално за слушателите на БНР Топ 20:

Цялото подреждане в класацията за тази седмица вижте тук.