БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

Tангра – легендарна група, легендарни музиканти, легендарна история и пилотен сингъл от предстоящ албум

Тангра е създадена от Константин Марков (бас) и Александър Петрунов – Сашо Гривната (вокал) през 1976 г. В първия състав са и Илия Караянев – Личо Стоунса (китара) и Антон Бубев (ударни). През 1977 г. за кратко китарист е Тенко Славов. Той е автор на „Ако имаш време“ 1978, с която групата печели Първа награда на „Младежкия конкурс за забавна песен“, а към групата са се присъединяват Константин Атанасов (акустична китара) и Васил Найденов (клавишни). След като Сашо Гривната емигрира вокалист става Вили Кавалджиев. С него е създадена песента на Константин Атанасов „Очакване“, която печели Младежкия конкурс същата година. В края на 70-те Тангра заминава за Канада, където пет месеца свири на Световното изложение.

През 1980 г. вокал на Тангра става Чочо Владовски. „Нашият град“ по музика на Борис Карадимчев, по-късно е включен във филма Оркестър без име. Следват хитовете „Богатство“, „Любовта без която не можем“, а през 1982 г. групата издава дебютния си албум, озаглавен „Нашият град“ Това е началото на творческото сътрудничество с още един легендарен творец – поета Александър Петров. 1983 г. е преломна за групата. Тангра се разделя с Чочо Владовски и Борислав Цонев и коренно променя стила си в ню уейв, което се случва с новите музиканти Йордан Ганчев (Дани Ганчев) (клавишни инструменти), Валери Миловански (китара) и Станислав Сланев – Стенли (вокал).

През 1985 г. Тангра печели Младежкия конкурс за забавна песен с песента „Оловния войник“ на Константин Марков. От 1986 е втория албум „Тангра II“ с хитовете „Жулиета“ (на Йордан Ганчев – Дани), „Делник“ (на Константин Марков) и „Бъди какъвто си“ (на Йордан Ганчев – Дани, Константин Марков и много други. През 1986 г. като соло вокалист е поканен Светослав Славев. След няколко години /1986 – 1990/ работа в Норвегия, Холандия, Финландия и Германия в клубове, през 1990 г. групата преустановява своята дейност.

Тангра е заедно отново през 2016 г. благодарение на Константин Марков, Стенли и Йордан Ганчев.
От 2019 вокалист е Борислав Мудолов – Боби Косатката. Той е машинен инженер по образование, фронтмен на Der Hunds и един от членовете на Intelligent Music Project и голям фен на групата, преди да получи покана лично от Косьо Марков.

В трудното време на пандемия Тангра довършва последните записи за новия албум “По пътя”, който ще се разпространява във всички платформи за стрийминг и в по-важните социални мрежи и включва десет нови песни.

“Когато си до мен” е пилотният сингъл от албума, а видеото е заснето “на живо” миналото лято по време на страхотния концерт на Тангра пред повече от 10 хиляди души в Несебър.