БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

Група Субдибула се завръща с „Деликатно мълчание”

Телефонно интервю на Ива Дойчинова за Радио София в началото на пандемията, подсеща Венци Дреников, че Субдибула става на 35 години. Той създава няколко хумористични клипа по песни от албума „Жесток купон” /1994/. Макар никога да не са били прекъсвани напълно, контактите между музикантите от групата се освежават. След 20 годишен престой в Испания Момчил Борисов се връща в България. Ражда се идеята да се съберат и запишат нова песен. По препоръка на приятел, кандидатстват и получават подкрепа за проект по програма на Национален Фонд Култура. Записват четири нови песни и два видеоклипа. За басист е привлечен съмишленик, който участва и в проекта „Момчетата от Орлов мост” – Младен Несторов /Сленг/. Божидар Тренков свири барабаните. Китари и вокали са записани в „Токсити студио” на Боби Бончев.

„Деликатно мълчание” е единодушно избрана за пилотен сингъл. Като бек вокали се включват Йорданка Илова и Ели Раданова. Смесването е дело на Момчил Борисов. За консултант отново е потърсен Ангел Пенчев.

Клипът е реализиран по идея на Венци Дреников. Заснет е с помощта на фотографа Стоян Гребенаров (познат като човека заснел цялото рок движение през годините) и десетки ръце на близки и познати. Наскоро е реализиран и клип по песента „Джуди”, който чака своята премиера. Тя е по-весела и третира често срещан проблем – желанието да моделираме любимия си по свой образ и подобие. До края на месец април се очаква групата да завърши работата върху последните две песни от проекта. Амбициите на членовете на Субдибула са да запишат албум до края на годината с част от старите членове на групата: Румен Нанов, Юри Стойков, Венци Янков.

Чуйте повече от Венци Дреников в интервюто, което той даде специално за слушателите на БНР Топ 20:

Субдибула се завръщат с нови идея и с желание да споделят своята 35 годишна история, с новата си музика да разкажат за себе си и проблемите в обществото и разбира се да възстановят концертите и срещите с публиката. Може да ги подкрепите в надпреварата към върха тази седмица, като гласувате за тях и песента „Деликатно мълчание” с по едно на всеки 24 часа до полунощ в неделя. Цялото подреждане на БНР Топ 20 вижте тук.