БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

Надя Тончева влезе в челната десятка на БНР Топ 20 с новата си песен “Размисъл”

Надя Тончева е пианист, аранжор, вокален педагог, джаз певица, вокалист от акапелната джаз формация „Траяна“ – първият български вокален ансамбъл, в чието творчество се преплитат елементи на българския фолклор и джаза. 1987 г. е издадена дългосвиреща плоча „Траяна глас концерт“, с оригинални обработки и песни на композитора и основател на групата Кирил Тодоров, композиторите Александър Йосифов, Александър Бързицов, вокална адаптация на симфоничното произведение „Рапсодия Вардар“ на Панчо Владигеров, песни на „Бийтълс“, Джордж Гершуин, а в записите участват музикантите от „ФСБ“.

„ТРАЯНА“ е обичана от музикалните редактори в БНР. БНТ заснема два музикални филма с тях. Надя Тончева прави някои от най-успешните вокални аранжименти на ансамбъла: “Игривата циганка“ на Дико Илиев, „Шопско хоро“ и „Дилмано Дилберо“ на Красимир Кюркчийски. Нейната вокална адаптация на симфоничното произведение „Ръченица“ от Петко Стайнов е включена в учебниците по музика, като задължително за слушане произведение, и е в репертоара на много хорови състави в страната и в чужбина. В САЩ и Канада партитурата на „Ръченица“ има две преиздавания.

Надя Тончева е работила с Васил Пармаков, Стоян Янкулов – Стунджи, Веселин Веселинов – Еко, Ангел Заберски, Михаил Йосифов, Теодосий Спасов, американския тромбонист Изидор Рудник, френския пианист Пиер-Франсоа Бланшар, пианиста от Египет Амро Салах. Има успешни джаз проекти – „Надя пее Пиаф“, „С почит към Били Холидей“, „С почит към Ела Фицджералд“, „Френски шансони“, „Джипси джаз стандарти“, „Латино-джаз стандарти“.

Надя Тончева е автор на идеята и организатор на „Джаз фест Казанлък“, „Младежка джаз сцена” и „Конкурс за млади джаз изпълнители“ в Стара Загора, преподавател по „Поп и джаз пеене“ в музикалното училище в Стара Загора, носител е на държавно отличие „Златен век – звезда” за принос към българската култура.

Новата песен на Надя Тончева – „Размисъл“ миналата седмица беше едно от новите предложения в националната седмична класация за българска поп и рок музика БНР Топ 20, а тази седмица влезе директно в челната десятка под номер 7.

Текстът на песента е авторски, композитор е Ангел Заберски, а в записа участват китаристът Александър Логозаров, Борис Тасев – контрабас и Стоян Янкулов – Стунджи на барабани и перкусии.

За песента Надя Тончева казва, че като стил е между джаз и поп с по-ретро звучене, което връща към 60-те години на 20-ти век в мелодиката на любимата й изпълнителка Джули Ландън. Чуйте още и от самата изпълнителка в звуковия файл:

Можете да подкрепите Надя Тончева и песента й “Размисъл”, като дадете своето за нея тук.