БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

“Урок по плуване” с Mr Morski

Ако сте сред многобройните почитатели на Джанго Зе, не може да не сте си задавали въпроса какво се случи с фронтмена им Мирослав Атанасов. Истината е, че с новото хилядолетие Миро потърси нови хоризонти извън страната. По това време, докато странстващият му дух го водеше през непредвидени музикални полета, някои от песните му останаха да съществуват като част от народната памет, превръщайки се в един вид фолклор. Факт е че трудно ще намерите в България дете, което да не знае за лудите жаби, а изразът “Грешка, голяма грешка!” вече се е превърнал в идиом.

Когато изчезна точно на върха на славата си, той не предполагаше, че ще се завърне след години като м-р Морски. За първи път това се случи през 2010 г. – тогава създаде един албум с авторски песни, който макар и неиздаден, стана популярен сред закопнелите за привидно леките му рими и мелодии фенове. Три години по-късно Миро пое отново към Лондон, където се подвизава и до днес.

В това време той не само не е преставал да прави музика, но и разширява търсенията си. През 2018 г. издаде албум с интернационалния колектив The Turbans, където пее свои песни на български, френски и английски. Свири по безброй фестивали от Бразилия до Хонг Конг. В момента работи над албум с любимата си банда Джипсиделика – група, която се занимава с електризирането на песни и звуци от народната балканска традиция и превръщането им в рокендрол.

В БНР ТОП 20 обаче той избра да участва с една много лична и не по-малко носталгична песен – „Урок по плуване“, в която се явява съвсем сам. Чуйте как я представя самият м-р Морски:

Ако музиката на Миро Морски ви липсва в родния ефир, можете да я подкрепите, като дадете своето за нея тук.