БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

От ново предложение директно на 4-та позиция влиза “Майчинко” на Поли Хубавенска и Теодосий Спасов

Впечатляващ дебют за песента, която съчетава една автентична родопска мелодия (“Сос ма карай, майчинко”) със съвременните бийтове и модерно звучене. Автори на този “фюжън” са Алекс Нушев, Петър Алексиев и Атанас Борисов.

Поли Хубавенска живее в Лондон, но фолклорът винаги е близо до сърцето й, а комбинациите с други стилове (хаус, денс), които да доближат красотата на българския фолклор до младите, я привличат от години. Има редица успешни проекти в тази насока. “Това е начин да се запазят песните във времето”, разказва Поли Хубавенска, “защото младите са много технологични и така музиката се доближава до тях”. Споделя, че е била изключително развълнувана, когато Теодосий Спасов се е съгласи да участва в “Майчинко”: “Да се работи с него е толкова леко, аз специално дойдох от Англия, за да присъствам в момента на неговия запис.”

Големият майстор на кавала пък разказва, че смята себе си за ветеран в тази сфера на съчетаването и вплитането на народни мотиви в различни по стилистика музикални шевици и си спомня как е било в началото: “През 1982 имахме една група “Джаз линия”, певица ни беше Йълдъз Ибрахимова и смесвахме точно български и балкански фолклор със джаз”, добавяйки, че винаги е подкрепял младите (от една страна) и стойностните проекти, от друга.

Чуйте още в звуковия файл:

Интересна е историята за клипа към “Майчинко”, който е зансет от британския режисьор Стивън Монтгомъри, който пък живее в България и говори перфектен български. За срещата му с изпълнителката – българка, която живее във Великобритания, намесва се сякаш съдбата, за да се получи “Майчинко” така интересната си визия.

Цялото подреждане в класацията за тази седмица вижте тук.