БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

Кирил Маричков на 75 с нов солов албум и сингъл, готов да покори БНР Топ 20

Повече от половин век познаваме Кирил Маричков предимно като неизменна, и то съставна част на „Щурците“. Това е само една от причините всеки негов солов албум да се превръща в безспорно събитие. Доказа го и „75“ – откровена изповед, която музикантът представи в края на миналата 2019 г. по повод 75-тата си годишнина. Самият албум излезе в началото на тази 2020-та, точно преди пандемията вследствие Covid-19 да предотврати всички планирани събития. Ето защо песента „Тъмен вятър“ се появи като сингъл едва преди дни.

„Ако трябва да бъда честен, албума много ми харесва и всичките 10 песни бих избрал за сингли“, признава Кирил Маричков. Но защо се е спрял именно на „Тъмен вятър“ ще научите от интервюто, което той даде специално за БНР ТОП 20:

Докато в повечето му самостоятелни записи останалите членове на „Щурците“ участват като гост музиканти, в албума „75“ нещата вече са други. Кирил Маричков разказва: „През 2012-та щяхме да честваме 45 г. „Щурците“. Мислихме тогава да направим окончателно последните си концерти. Аз вече бях написал 3-4 парчета, но тогава се случи това нещастие с нашия китарист Пеци Гюзелев. И аз спрях. И чак около 50-тата годишнина колегите ми от „Фондацията“ ме попитаха: „Какво правиш, този албум няма ли да го довършиш?“, а аз им казах – „Ами като го няма Пеци Гюзелев, какво ще правим с китарите?“ Тогава Иван Лечев отговори: „Тука малко ли китаристи има във Фондацията?!“ И така записах целия албум с китарите на Славчо Николов от БТР и на Иван Лечев, както и с един мой приятел – Пешето, това са тримата китаристи. Разбира се, Венко свири на барабани, Дони пее в някои от песните.“

Всички десет песни в албума „75“ са по музика и в аранжимент на самия Кирил Маричков, а текстовете по традиция са дело на някои от най-добрите ни поети. В сингъла „Тъмен вятър“ стиховете са на Георги Константинов – автор, чиито думи Кирил Маричков отдавна умело облича в музика.

„Тъмен вятър“ на Кирил Маричков вече е в БНР ТОП 20 – можете да я подкрепите с по едно тук.