БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

Кирил Маричков отново на върха в БНР Топ 20

„Да бъдеш първи в класация – никак не е зле“, а легендарният рок музикант Кирил Маричков знае как да покори сърцата на феновете и експертите. Зад гърба си има над петдесетгодишна история и повече от 150 хита, които се пеят от поколения българи. Участията му в БНР Топ 20 също са доказателство за признанието на публиката и музикалните специалисти.

“Не си сам” на JEREMY? и Кирил Маричков е създадена след среща в Първо студио на БНР през 2017 година. Тогава екип от музикални специалисти в най-старата и авторитетна медия кани известни български музиканти и представя проект за нова национална класация. Кирил Маричков е един от присъстващите. Той харесва музиката на JEREMY? и отправя провокация към тях, да пишат песни на български език. Момчетата от бандата отговарят с по-атрактивна идея. Канят легендарния музикант да участва в първата им песен на роден език. Това е и първото участие на Кирил Маричков в БНР Топ 20. Успехът е категоричен. “Не си сам” е №1 в продължение на седем седмици през 2019г.

През 2020 г. Кирил Маричков участва в класацията с „Тъмен вятър“ по стихове на поета Георги Константинов. „Стихотворението ме развълнува – споделя той – сякаш Георги Константинов е чел мислите ми, но го е написал с по-хубави думи“. Първият сингъл от соловия проект „75“ оглавява класацията осем седмици. Кирил Маричков създава четири от песните в албума за Щурците. С Петър Гюзелев обмислят да ги представят на концерт по случай 45-та годишнина на групата. Съдбата обаче има други планове. Песните отлежават няколко години до издаването на албума на Кирил Маричков, по повод годишнината му през 2019. Идеята за името „75“ му дават албумите на Адел „19“ и „21“. Концертът и записите са реализирани с колегите и приятели от Фондацията – Славчо Николов, Иван Лечев, Венко Поромански, Дони. Един от най-търсените китаристи в българската рок музика – Пешето също е поканен и това е неизбежно. Двамата с „Щуреца“ имат дългогодишна съвместна работа и срещи с публиката на стотици концерти.

Сега, в началото на 2021 година, поредна песен на доказания автор на хитове Кирил Маричков е начело в БНР Топ 20. На втората седмица след влизането си в класацията, изцяло авторската “Алчност и глупост” е №1.

Повече за песента “Алчност и глупост”, чуйте от Кирил Маричков в интервюто, което той даде специално за слушателите на БНР Топ 20:

Цялото подреждане в класацията за тази седмица вижте тук и дайте своето за любимите си песни и изпълнители.