БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

„Керана и космонавтите“ предизвикват космически вълни от 4-та позиция в БНР Топ 20

За малко повече от година съществуване „Керана и космонавтите“ успяха да предизвикат значими космически вълни, които развълнуваха родната музикална сцена. Неподражаемият им стил, минаващ от поп-рок през ска и фолклор до фънк елементи и джаз, който Павката – китаристът в групата – характеризира с типичния пловдивски израз „Да си бутаме густото“, вече е разпознаваем и в трите им реализирани до момента авторски песни. Последната от тях “Е” влиза в БНР ТОП 20 тази седмица на престижната за толкова млада група четвърта позиция.

Керана е всъщност Юлия Йорданова – лицето и гласът на този екипаж, позната от различни други проекти (сред които и мюзикъла „Евита“ на Пловдивската опера, където тя играе главната роля), а космонавтите са: Ели, която се изявява на бас, гъдулка и бек вокали, Преслав – саксофон, Димитър – барабани, и споменатият по-горе Павел – китари. В третата им песен основно действащо лице е Ели – по какъв начин, както и защо са я нарекли „Е“ ще разберете от интервюто, което дамската част от групата даде специално за БНР ТОП 20:

„Идва някой с идея, представя я на другите, а те казват – Да, обаче ако я направим по съвсем различен начин… – и всичко става съвместно“, разказва още Юлия. „Някои от песните са дошли от идеите на Юлия, други са съвместни, трети – от Павката, но винаги казваме, че всяка една песен е на „Керана и космонавтите“, защото душата на песента е от всичките души на групата, събрани в едно.“ – допълва Ели.

Четвъртата им песен вече е в процес на запис, който трябва да води към дебютен албум. „Две от трите ни издадени песни звучат спокойно, обаче това е само привидно – всъщност ако ни гледате на живо ще разберете, че като група изобщо не сме спокойни.“ – признава Юлия. Можете да се убедите в това на първия самостоятелен концерт на „Керана и космонавтите“ в София на 5 март в клуб „Строежа“. А да гласувате за песента им „Е“ можете тук.