БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

Група IVA атакуват челната десятка на БНР Топ 20 с най-високия слушателски вот

Новото предложение от миналата седмица „Carpe Diem“ на група IVA e в челната десетка – на шесто място – и с най-висок слушателски вот от сайта top20.bnr.bg

Двете сестри – Ива Тодорова /китари и вокал/, Елена Тодорова /вокал/ и Себастиян Цолов /барабани/ са ядрото на групата, а за концерти и записи към тях се присъединяват атрактивни музиканти, добре познати на ценителите на джаза и клубната музика.

Предисторията: Ива и Елена са възпитаници на руско училище. Баща им е художник, режисьор и меломан. Музиката ги съпътства от деца, учат в музикални школи пиано и китара. Елена е икономист. Работи в Барселона, където е завършила университет. Ива реализира детската си мечта, учи архитектура в УАСГ. Тя е само на 18 години. Първото им представяне преди три години е в малък, неособено престижен бар с кавъри. Следва предложение за участие в „Студио 5“, с условие да представят авторска музика. А такава имат в изобилие. Музиката и текстовете на песните са на Елена, Ива ги аранжира и се включва в създаването на музиката с идеи. Дебютният им концерт с авторска музика е с участието на гост музиканти, с които работят и сега. 19 годишният барабанист Себастиян Цолов също е един от постоянните членове на фармацията.

През 2017 в рамките на „Пловдив джаз фест“, в Конкурс за млади джаз музиканти, група IVA получава награда за авторска песен и покана за записи в БНР. В началото на 2019 с Милен Кокушаров – клавишни, Веселин Веселинов – Еко – бас и Магдалена Петрович – виолончело, бандата реализира концерт в SLC. В 50-то издание на конкурса за нови поп и рок песни „Пролет 2019“, песента „Bipolar“ е сред финалистите. На Гала концерта в Първо студио на БНР младите музиканти са удостоени със специална награда от екипа на „БНР Топ 20“ – „Участие в Радиопарк фест 2019“.

В момента Ива Тодорова е от малцината избраниците на журито в „Гласът на Русия“, в отбора на Полина Гагарина. Едва 15 годишна тя е участвала в същия формат в България.

След месец Група IVA започва записи за дебютния си албум във Второ студио на БНР, отново с Еко и Милен Кокушаров и Магдалена Петрович.

Съвместният продукт на БНР и групата трябва да бъде готов в началото на 2020 година. Междувременно можете да подкрепите песента им “Carpe Diem”, като гласувате за нея в подреждането за тази седмица тук.