БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

Жоро от Остава пусна нов сингъл с музикалния си проект HOMEOVOX

Няма да повярвате, но HOMEOVOX е проект почти на 20 години, за което време обаче има издадени само четири песни, всяка от които се превръща в събитие. Това е така, защото HOMEOVOX е личният, страничен музикален проект на Жоро от Остава. Дочакахме най-новата – “Претенциозен”, която идва с обещание за албум и задава тон за новия период на проекта.

Първата песен на HOMEOVOX – „Само тя“ от 2001 – бележи началото на новото хилядолетие и на проекта, а „Само ти“ излезе преди година.

„Занимавах се предимно с Остава и редица други музикални дейности, но пък за тези почти 20 години се насъбраха толкова много по-лични идеи, че накрая осъзнах – или ще го завърша този албум и ще го оставя да живее свой собствен живот, или започва да натежава като всичко недовършено. Затова реших да се събера и се надявам догодина да имаме албум“, разказва Жоро.

“Претенциозен” е четвърта по ред песен за бандата, която е съставена изцяло от страхотни музиканти – приятели и съидейници. HOMEOVOX са: Георги Георгиев (Остава) – музика, текстове, вокали, китари, Петко Славов (Airbag) – бас китара, вокали, Калин Петров (Akaga, Slng) – клавишни, Мартин Профиров (PIF) – ударни, Боян Петков (Остава) – бас. Стилът им е смесица от инди, китарен поп и рок, с привкус на 80-тарско диско.

Музиката на сингъла „Претенциозен“ е на Георги Георгиев, аранжиментът е на Homeovox, а текстът е на Жоро и на Елин Рахнев. „С Елин сме супер големи приятели от много години, той ме „вкара“ в театъра и ме накара да го заобичам. Както всички вероятно знаят, той е доста по-поетичен от мен, затова се допитвам често до него за по-личните ми проекти” – разказва Жоро. – “Той няма опит в писането на текстове за песни, но двамата обменихме идеи и за кратко време сглобихме целия втори куплет и оправихме припева. Аз бях тръгнал в по-твърда посока по отношение на текста, но ми се искаше внушението да е по-общочовешко и космополитно и Елин го оформи.“

Видеото на парчето е дело на младия, алтернативен режисьор Васил Валери Витанов. Оператор е Aлександър Бенев, а продуценти са Влади Герасимов и “handplayed productions”. Видеото e иронично, много симпатично и непретенциозно и с усмивка показва комлекса и лутанията на един съвременен, градски човек. В главната роля е младият и чаровен Мичел Мичев, който е завършил в Англия и се оказва професионален музикант по класическа и джаз кирата.

След „Претенциозен“ ще очакваме още два сингъла, като заедно с албума ще излезе и песен с участието на Стефан Вълдобрев.

Песента „Претенциозен“ също ще бъде част от предстоящия албум на HOMEOVOX, който се очаква да е готов през 2020 г. Освен Стефан Вълдобрев, в него ще вземат участие и още интересни приятели и съвременни музиканти като Димо от P.I.F., Ерсин (Jeremy?), Благо Анастасов (Hayes& Y) и др. Място в него ще намерят и първите песни на HOMEOVOX – “Само тя” (2001 г.), „Изгубен“ (2014 г.) и „Само ти“ (2018 г.).

Homeovox e част и от лейбъла HOMEOVOXMUSIC, от който стартираха групи като Hayes & Y, Bears and Hunters, VICK. Артисти на лейбъла в момента са набиращите скорост Jin Monic, Innerglow и разбира се HOMEOVOX, която дава името на лейбъла.

Можете да видите и чуете HOMEOVOX на живо през декември: на 5 декември в София в Бар “АМОК” и на 7 декември в Пловдив в “Bee Bop Café”, заедно с Innerglow. Можете и да гласувате за „Претенциозен“ в БНР ТОП 20 тук.