БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

35 години след създаването си, група Атлас продължават да творят и да ни радват с нова музика

„Остани” е сингъл от предстоящ албум, посветен на 35 годишнината от създаването на Група Атлас. Музиката е на Иван Несторов, текстът – на Петър Писарски, а в аранжимента участва и барабанистът Драгомир Ганчев.

Когато е създадена през 1985 групата свири кънтри. Музикантите създават първия кънтри клуб в България. По-късно се ориентират към актуалния по това време стил “ню уейв”. Началото на 90-те години са най-успешни за “Атлас”. Оттогава са и едни от най-големите им хитове: “Есен”, “Песен за истината”. “Балкантон” издава винилова плоча “БГ Рок-4”, в която едната от страните е с песни на Атлас. Вокал от 1989 е Дони, а пианист – Петър Попов. Скоро е създадена една от най-популярните български песни “Кукла”, която 64 седмици оглавява класацията Топ 10 на БНР. Периодът е наситен с концерти и ТВ участия. Групата заслуженото получава признание – „Група №1“ в страната за 1991 и 1992 година. Следват първите международни участия – турне в Русия и рок-фестивал в Чехия. След големия успех на песента “Кукла” през 1992 излиза първият едноименен албум, разпродаден в многохиляден тираж. От същата година е и вторият албум “Полет над себе си”. Активната студийна дейност e съпроводена с турнета, многобройни концертни участия, фестивали и завъртане на песните в програмите на VOA EUROPE. Хитовете от този албум са “Играта свърши” и “Сляпо момиче”.

През 1993 г. за вокал е поканен Жоро Сидеров. С него е реализиран третия албум “Не се предавай”. Песента “Спи своя сън” печели Пролетния радио конкурс на БНР, а английската версия на “Живот след смъртта” звучи по BBC. Групата участва в новогодишния фестивал във Виена. Албумът “Атлас 4” излиза през 1995 г., а песните “След Нирвана” и “Ден за ден” са отново на върха на класациите. От 2001 г. вокал на Атлас е Благовест Зерлиев. От същата година е албумът “Колекция”, с три нови песни. “Есенни цветя” е издаден през 2004, като едноименната песен и “Капка от любов” стават изключително популярни и застават начело на музикалните класации. През 2003 с песента “Танцува тя сама” групата отново печели Първа награда на конкурса “Пролет“ на БНР. В края на 2009 година музикантите започват работа по нов албум. Налагат се синглите “Така се събужда денят” с първия в България 3D реален видеоклип и “Била си ти”, която през 2010 печели Пролетния радиоконкурс. През 2013-та с песента “Обичам дъжда над теб” Атлас отново печелят 1-ва награда на същия конкурс, а с песента “Лято на екс” участват в “Бургас и морето 2013”. Албумът “Между вчера и утре” излиза през 2011-та. “Get Yourself Free” получава трета награда през март 2013 в международната класация BEAT 100. През 2015 година основен вокал става Георги Арсов. С него Атлас издава албума „Родени в ХХ век”. Следват много концерти, реализиране на видеоклипове и нови записи.

От 2018-та основен вокалист е Петър Маринов, с когото Атлас записват „Пътник без билет” – песен с номинация в „Пролет 2019” и заслужено участие в току-що стартиралата национална класация за българска поп и рок музика – БНР Топ 20. Следват „Чака ни дълъг път” и „Отключете душите си”, която пък само преди няколко седмици напусна класацията, освобождавайки място за новата им песен “Остани”.

Повече за песента и какво да очакваме от група Атлас, чуйте от самият Пепи Писарски в интервюто, което той даде специално за слушателите на БНР Топ 20:

В момента група Атлас е в състав: Петър Маринов – вокал, Петър Писарски – китара, Иван Несторов – бас, Асен Драгнев – клавишни, Драгомир Ганчев – барабани. През лятото на 2020 се навършиха 35 години от създаването на Атлас, през които групата никога не е спирала да работи, да се вписва активно в концертния живот, да записва и издава албуми, да участва в конкурси и да печели награди. По традиция за всеки юбилей музикантите издават албум с нови песни. Очакваме поредния през 2021.

До тогава слушайте “Остани” и я подкрепете с вашето в официалното подреждане на класацията тук.