БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

За дуото Димитър & Христо най-доброто време на годината продължава в БНР Топ 20

Един от малкото мъжки дуети в съвременната ни музика – Димитър & Христо – е готов с втори албум „Най-доброто време“. Той идва две години след дебютния „Крила“, от който песента „Девойко“ вече е в учебниците по музика за 10 клас.

„Най-доброто време“ продължава идеята на Димитър Атанасов и Христо Младенов да правят авторска музика с корени в българския фолклор. Ето защо не е странно, че изборът им за първи сингъл от него е „Лале ли си, зюмбюл ли си“, като автор на обработката е Димитър. Интересното е, че записът не е студиен, а направен в пещера Съева дупка в края на 2020 година. При влажност 98% на въздуха, температура от 7°C и силно завишени нива на въглероден диоксид заради спецификата на каверната, дуетът няма много време и затова записът трябва да стане в един опит. Аранжиментът далеч не е само акапела, а съчетание с електронен звук и предварително създадени ударни инструменти. Всичко се случва на живо по време на самия запис. Повече за това разказва Димитър Атанасов специално за БНР ТОП 20:

Защо са избрали да направят обработка точно на тази песен, обяснява Христо: „Лале ли си, зюмбюл ли си“ е емблематична за България песен. Тя е от добруджанския край, а след Освобождението много хора от Тракия и Стара планина са се преселили в този район, поради което той е доста пъстър като фолклор.“

Заглавието на албума „Най-доброто време“ ни отпраща към миналата 2020-та година, когато е създаден – според Димитър това е моментът, в който повечето музиканти са си казвали, че трябва да изчакат по-доброто време. „Мисля, че най-доброто време не е в това да чакаме да дойде като по-добри условия; най-доброто време е да не отлагаме. Една музикална идея не бива да бъде отлагана във времето, дори напротив – трябва да се използва в момента, в който е създадена“, допълва той.

Най-доброто време на годината за дуото Димитър & Христо се оказва Коледа, тъй като албумът излиза точно на 24 декември. В него са включени и две авторски коледни песни. И още от Димитър: „Най-доброто време е когато искаме нещо хубаво да направим, нещо позитивно да оставим след нас – да не го отлагаме. Най-доброто време винаги би било сега.“

Цялото подреждане в класацията за тази седмица вижте тук и дайте своето за любимите си песни и изпълнители.