БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

Най-новата българска следа в Манчестър се нарича A.L.E.K.S. и вече е в БНР Топ 20

През последните години родната музика все по-често напуска границите на страната и се установява трайно и на други географски ширини – след Hayes & Y най-новата българска следа в Манчестър се нарича A.L.E.K.S.

Всичко започва в Пловдив, където едва 6-годишният Александър Георгиев започва да пее във вокална група “Пеещите Котенца” при Невена Кючукова, след това и в “Нов Музикален Център” с Радиана Задума. Продължава да се развива сам, самообучавайки се на китара, пиано и ударни като типично дете на XXI век чрез YouTube. На тринадесетгодишна възраст се премества във Великобритания със семейството си, където започва да композира и да пише собствена музика. Първата си авторска песен – “You” – създава на 15 години, след което продължава като стипендиант с профил Songwriting в British Institute of Modern Music (BIMM), където все още учи. Освен спечелените награди и появите в радио и телевизионни предавания, A.L.E.K.S. участва в множество музикални фестивали в Англия, а миналото лято е поканен да пее на Плюс Фестивал в Пазарджик, където за първи път представя авторската си музика на българска сцена. “Бях истински щастлив, защото споделях сцената с двама от моите любими български артисти – Любо Киров и Дичо”, споделя A.L.E.K.S.

Писал е музика и за други изпълнители като например за тинейджърите от Вокална група “Мики Маус” на Вяра Пантелеева. “Тя се свърза с мен чрез интернет с молба да напиша песен за вокалната група и така се роди песента “Подай Ръка”, по моя музика и аранжимент с български текст от Чавдар Цолов.”

A.L.E.K.S. привлече вниманието ни със своя авторски трак изцяло написан, композиран и изпълнен от самия него. Макар и вдъхновен от 80-те и 90-те, “Shivers” е с модерно поп звучене, R&B китари и соул вокали.

“Идеята ми е да популяризирам своята музика в България, смятайки че предлагам нещо ново и различно – хем свежо, хем ретро. Така се появи и моят сингъл “Shivers”, с който представям себе си като артист и с който почитам моите музикални вдъхновители като Michael Jackson, Queen, Justin Timberlake, Usher, Charlie Puth и DNCE.” Мечтата на A.L.E.K.S. е да популяризира родната си страна по света, а със своето по-западно звучене да утвърждава своя собствен стил в България. “Занимавам се с музика, for the love of music! Това знам от 6-годишен и това ще знам и на 60”, категоричен е A.L.E.K.S.

Чуйте повече от самия него в звуковия файл:

Цялото подреждане в класацията БНР Топ 20 за тази седмица вижте тук.