БНР ТОП 20

Национална седмична класация за Българска поп и рок музика

БНР Топ 20 | Какво ново?

A.L.E.K.S. оглави БНР Топ 20 с новия си сингъл High

A.L.E.K.S. /Александър Георгиев/ с новия си сингъл High е начело на БНР Топ 20. През лятото на 2019, едва деветнайсетгодишен той дебютира в класацията с авторската си песен Shivers и още тогава оглави класация и стана един от любимците на музикалните редактори.

От малък, в родния си град Пловдив Алекс пее в детска вокална група, учи при изключителен вокален педагог Радиана Задума, впоследствие сам се обучава в YouTube да пее, свири на китара, пиано и ударни инструменти. Започнал е да учи китара в двора на църквата в Белозем. Католическият свещеник организирал фестивали. Много музиканти идвали, а децата им се радвали и възхищавали. По негов съвет Алекс започва да учи китара, дава му първата китара и го съветва да следва мечтите си, защото има дарба.

Когато е 13 годишен се мести да живее и учи в Манчестър, UK. Завършва основното си образование и продължава в най-престижният музикален колеж BIMM, като стипендиант, а година по-късно, като студент с профил songwriting. Учи композиция и писане на текстове. На 14 години започва да композира, печели регионален полуфинал на Open Mic North West. Наградата е запис на песента “You”, а Ник Барулов заснема и продуцира клип.

Дебютният сингъл на A.L.E.K.S. “Shivers” е вдъхновен от звука на 80-те и 90-те, пречупен е през призмата на съвременното музикално звучене и собствените му представи за добър звук. Алекс е изградил свой стил микс от Pop, Soul и R&B. Начинът му на пеене е повлиян от неговите кумири – Michael Jackson, Justin Timberlake, Usher, Charlie Puth, Hunter Hayes и John Mayer. Той счита Майкъл Джаксън за учебник, от който продължава да се учи, усвоява неговата техника на дишане, орнаментиране, мелизми, перкусионните звуци в пеенето му. Друг негов вдъхновител и кумир е Любо Киров. Харесва неговото пеене – дълбоко, цветно, богато на обертонове.

Алекс е весел, забавен, с чувство за хумор, усмихнат, слънчев и зареждащ с позитивна енергия. Смята, че е много важно да прави добро и да го хвърля назад. Заради тези човешки качества и таланта му на автор и изпълнител, БНР продуцира неговата песен „Paradise with you“, с която се нареди сред финалистите в 51-то издание на конкурса за нови песни „Пролет“. Можете да чуете песента на prolet.bnr.bg и да го подкрепите. Подкрепете и новия му сингъл „High“ в БНР Топ 20 тук.